16.9 C
Lefkoşa
Cumartesi, Nisan 20, 2024
DAHA FAZLA
    Ana SayfaTeknolojiTitanik'in enkazının tüm detayları gün yüzüne çıktı!

    Titanik’in enkazının tüm detayları gün yüzüne çıktı!

    Derin deniz uzmanları, Titanik gemi enkazının şaşırtıcı düzeyde detaylı bir 3D modelini oluşturarak Atlantik okyanusunun dibinde, yüzeyin 3,8 kilometre altında yatan kalıntıları gün yüzüne çıkardı ve 3 boyutlu bir dijital modelini oluşturdu.

    Titanik kazası, denizcilik tarihi boyunca meydana gelmiş en meşhur ve talihsiz gemi kazalarından bir tanesi. Dolayısıyla kazanın enkazı da üzerinden tam 111 yıl geçmiş olsa da hala ilgi uyandırmayı başarıyor. Kamuoyunun bu ilgisi ve merakı, Robert Dune Ballard’ın 1 Eylül 1985 tarihinde enkazı keşfedişinden beri geminin enkazına yapılan sayısız seferi de tetikledi.

    İngiliz White Star Line şirketinin sahibi olduğu ve işlettiği lüks okyanus gemisi, 15 Nisan 1912’nin erken saatlerinde Atlantik Okyanusu’nda bir buz dağı ile çarpışarak trajik bir şekilde batmıştı. Bu korkunç kazanın neticesinde gemide bulunan 2224 kişinin tahminen 1517’si yaşamını yitirmişti.

    En ince ayrıntısına kadar tarandı, belgeseli de yapılacak

    Yine de tüm bu girişimlere rağmen 15 Nisan 1912 sabahı 1500’den fazla yolcunun ve mürettebatın canını alan Titanik’in batışıyla ilgili pek çok soru ve belirsizlik sürüyor. Ünlü geminin eşi benzeri görülmemiş bu görüntüleri ise derin deniz uzman şirketi Magellan Ltd tarafından oluşturuldu. Bu uğraşıyı anlatan bir belgesel ise Atlantic Productions tarafından hazırlanacak.

    BBC’nin haberine göre bu model, uzaktan kontrol edilen deniz araçlarının çektiği 700.000 fotoğrafın bir araya gelmesinden oluşuyor. Mühendislerden oluşan bir ekip, 200 saat boyunca robotic kâşifleri yönlendirerek okyanusun 3800 metre dibinde yatan devasa gemiyi boydan boya, en ince ayrıntısına kadar taradı.

    Bu çalışmanın sonucu ise, Titanik’in iki yarısının, giderek kararan sulara doğru inişi sırasında gemiden sürüklenen muazzam bir enkaz alanıyla çevrelenmiş ve ayrılmış halinin akıldan çıkmayan bir görüntüsü oldu. Sanki Titanik’in okyanusun dibindeki mezarını kaplayan karanlık, sihirli bir şekilde ortadan yok olmuş gibi, sular tamamen çekilmişçesine tüm sahne bu 3 boyutlu gösterimde çıplak kalmış.

    Bu iddialı keşfi planlamakla görevli olan Magellan çalışan Gerhard Seiffert, şu sözleri ifade etti:

    “Enkazın derinliği olan yaklaşık 4000 metre, başlı başına bir zorluk. Bir de suyun dibindeki akıntılar var. Enkaza hasar vermemek için hiçbir şeye dokunmamıza izin de yoktu. Bir diğer zorluk da her santimetrekareyi haritalandırmak zorunda olmamız. Hatta hiç ilgi çekici olmayan kısımları bile. Örneğin enkaz alanındaki çamur. Ancak bunlar sayesinde tüm ilginç kısımların arasındaki boşluğu dolduruyorsunuz.”

    Yapıldığı dönemde suya indirilmiş en büyük gemi olma unvanına sahip olan Titanik’in baş kısmı dahil bazı bölümleri hemen tanınabiliyor. Ancak diğer bölümler yüz yılı aşkın bir süredir çürümeye teslim olduğu için artık batmış bir gemiden ziyade metalik enkaz yığını gibi görünüyor.

    Taramalar sayesinde elde edilen detayların, enkazın sırları zamana yenik düşmeden önce geminin neden battığı sorusuna ışık tutması bekleniyor.

    Titanik kadar ilgi çeken konulardan biri de kazanın 1997 yapımı filmi. Filmde Jack’in kapıya tutunup tutunamayacağının ve hayatta kalmasının mümkün olup olmadığının konuşulduğu bir sohbete eminiz denk gelmişsinizdir. National Geographic, Jack’in kapıya tırmanıp hayatta kalmasının mümkün olup olmadığını test etti ve cevabı bıldu! Yönetmen James Cameron da bu konudaki görüşlerini dile getirdi. Linke tıklayarak canlandırmayı izleyebilirsiniz.

     

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    İLGİLİ HABERLER

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    popüler haberler

    SON YORUMLAR