Kıbrıslı Türk genç kemancı Nursel Hançer, Avrupa’nın her bölgesinden üstün yeteneklere müziksel anlamda önemli fırsatlar sunan ‘Concertgebouworkest Young’ etkinliği kapsamında bu yıl düzenlenen eğitim ve konserlere burslu olarak katılma başarısını gösterdi.
Dünyanın en prestijli orkestralarından Hollanda Royal Concertgebouw bünyesinde düzenlen Concertgebouworkest Young etkinliğinin bu yıl 3’üncüsü düzenlendi.
Kıbrıslı Türk genç kemancı Nursel Hançer, Concertgebouworkest Young etkinliği kapsamında seçilen az sayıda üstün yetenekli gençlerin arasına girerek bu yıl düzenlenen eğitim ve konserlere burslu olarak katılma başarısını gösterdi. Amsterdam yakınlarındaki Ede’de bulunan Akoesticum’da Concertgebouw orkestrasından eğitmenlerle çalışan Hançer, Amsterdam UMC Tıp Merkezi Salonu, dünyaca ünlü Concertgebouw Konser Salonu ve eşsiz bir dizayn ve akustiğe sahip Almanya Hamburg’taki Elbphilarmonie Konser Salonu’nda konser verme şansına sahip oldu.
Repertuvarı Coll Himnica, Dvorak 9. Senfoni, Beethoven Keman Konçertosu gibi seçkin; seslendirmesi zor eserlerden oluşan konserleri Gustavo Gimeno yönetti, Beethoven Keman Konçertosu’nu ise ünlü kemancı İsabella Faust, ‘Uyuyan Güzel’ olarak bilinen Stradivarius kemanıyla solist olarak seslendirdi.
CONCERTGEBOUWORKEST YOUNG ETKİNLİĞİ
Dünyanın en prestijli orkestralarından Hollanda Royal Concertgebouw bünyesinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Concertgebouworkest Young” etkinliği, Avrupa’nın her bölgesinden üstün yeteneklere müziksel anlamda fırsat verme amacı yanında genç müzisyenlerin demokratik ve kişisel gelişimlerini destekleme amacı taşıyor.
Üst düzey yeteneklerin gelişimine son derece önem veren bu etkinlikte Concertgebouw ekibi United World Colleges Nederland ile iş birliği içinde; kişisel gelişimi, güçlü bir topluluk duygusunu ve demokratik bir zihniyeti teşvik etmek amacına yönelik özel bir program tasarladı. Bu gençlik orkestrasının, toplum ile üst düzey kültür kurumu arasında bir köprü görevi görmesi amaçlandı.
Başladığı yıldan beri tüm Avrupa konservatuvar öğrencilerinden büyük ilgi gören Royal Concertgebouw Young; Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Polonya, Belçika ve diğer birçok ülkeden yapılan video performans başvuruları sonucunda genç üyelerini seçiyor.
NURSEL HANÇER KİMDİR?
Halen Türk Maarif Koleji (TMK) 11. sınıf öğrencisi olan Nursel keman çalmaya 7 yaşında Yrd. Doç. Dr. Ertem Nalbantoğlu’ndan keman dersleri alarak başladı.
ABRSM sınavları ve öğrenci konserleri ile gösterdiği başarıları 2020 Yılında YDÜ 8-15 yaş Klasik Müzik Şenliği’ne katılıp KKTC CSO ile konser verme şansını elde ederek üst düzeye taşıdı.
Yine 2020 yılında Türkiye’nin seçkin konservatuvar eğitmenlerinden oluşan masterclasslarda Can Özhan, Şeniz Aybuluş, Beste Tıknaz Modiri ve Hakan Şensoy ile çalıştı. 23 Nisan 2021’de KKTC CSO ile solist kemancı olarak J.S. Bach’ın La Minör Keman Konçertosu’nu başarı ile seslendirerek sahnedeki duruşu, orkestrayla uyumu; teknik ve müzikal olgunluğu bağlamında büyük beğeni topladı.
20 Ekim 2021 Tarihinde 19. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali’nde, piyanist Uzm. Atakan Sarı eşliğinde ilk kişisel resitalini gerçekleştiren Nursel J.S. Bach Partita No 2, W.A.Mozart KV 454 Keman Sonatı, E. Lalo İspanyol Senfonisi, B. Bartok Romen Dansları ve eğitmeni Ertem Nalbantoğlu’yla seslendirdiği D. Schostakovich 2 Keman ve piyano için 3 Düet eserlerini büyük bir başarıyla seslendirerek çok uluslu bir dinleyici kitlesinin büyük beğenisini topladı.
Uzm. Mustafa Elmas ile solfej ve müzik teorisi çalışmalarına devam eden Nursel Hançer keman eğitimini halen Yrd. Doç. Dr. Ertem Nalbantoğlu ile sürdürmektedir. Oldukça genç yaşta yakaladığı bu başarılarda eğitmenlerinin yanı sıra, başta baba Polat Hançer ve anne Kıymet Hançer olmak üzere ailesinden büyük destek gördüğünü belirten Nursel, Avusturya Sazburg’ta bulunan Mozarteum üniversitesi keman bölümüne girmeyi hedef olarak belirledi.
Nursel Hançer şimdiden Kuzey Kıbrıs’ta yetişen en önemli müziksel yetenekler arasında yerini almış, daha büyük başarılar için yoğun bir biçimde çalışıyor.