12-18 Mayıs Hemşireler Haftası’na özel Haberin Sesi sitesinin sorularını yanıtlayan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümü Hemşiresi Sultan Bıkmaz Yetenekli, mesleğine dair birçok konuya değindi… Hemşirelik mesleğinde sevginin önemine vurgu yapan Sultan Hemşire, hemşirelerin doktor yardımcısı değil, sağlık ekibinin bir parçası olduğunun altını çizdi. Hemşirelik mesleğinin özveri gerektiren mesleklerin başında geldiğini kaydeden Sultan Hemşire, en çok da hastalarla kurulan duygusal bağların onları zorladığına değindi.
Bunu yaşamdan örneklerle anlatan Sultan Yetenekli, “Kendi ailenizle geçirdiğiniz zamandan fazla onlarla zaman geçiriyorsunuz sohbet ediyorsunuz ve ister istemez duygusal bir bağ oluşuyor aranızda. Hastayı kaybettiğiniz zaman yaşadığınız o kayıp duygusu ekibi gerçekten zorluyor. Onkoloji ekibi bunu kendi içinde birbirine destek olarak, moral vererek bazen aktiviteler planlayıp yaparak aşmaya çalışıyor, yaşadığımız en büyük zorluk bu…” dedi.
Hasta ve hasta yakılarıyla zor durumları yönetimini sorduğumuz Yetenekli, “Bazen bir şey söylemenize gerek kalmıyor sadece elini tutmanız yeterli oluyor. Zor durumlarda iletişimi yönetmek de zor oluyor tabi, empati yaparak ya da daha fazla anlayış göstererek zor durumları da aşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mesleği seçme sebepleri ve hemşirelik mesleğinin tatmin edici yönlerine değinen Sultan Bıkmaz Yetenekli, tipik bir çalışma gününde neler yaptığını, karşılaştığı zorlukları ve bunlarla başa çıkma yöntemlerini anlattı. Gelecek hemşirelere tavsiyelerde de bulunan Sultan Bıkmaz Yetenekli, mesleğe dair yanlış bilinen şeyler ve işinin değerini en çok hissettiği anları anlattı.
Sultan Bıkmaz Yetenekli merak edilen soruları Haberin Sesi’ne yanıtladı…
HABERİN SESİ: Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz? Nerede çalışıyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Ben Sultan hemşire, Sultan Bıkmaz Yetenekli, 8 yıldır hemşireyim. Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji servisinde çalışıyorum.”
HABERİN SESİ: Hemşire olmayı neden seçtiniz? Bu mesleği seçmenize ne ilham verdi?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Çocukluğumdan beri hemşire olmak istediğimi söylerdim. Bir nevi çocukluk hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Bu meslek, üniforma her zaman bana kutsal gelmiştir. Mesleği seçmemin ilham kaynağı aslında annem oldu. İnsanlara yardım etmek sana bir şey kaybettirmez der her zaman motive ederdi. Bizim mesleğimizin temeli insan, bu sebeple bu mesleği seçmekteki ilham kaynağım annem…”
HABERİN SESİ: Mesleğinizin en tatmin edici yönü nedir?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Hemşire olmak aileniz, tanıdığınız ya da tanımadığınız herkesin hayatına dokunmak demek. Hemşireliğin temelinde bakım vardır. Hemşireyseniz bir hastanın sadece hastalığına yönelik değil psikolojik ihtiyaçları, öz bakım ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmanız ve hepsine aynı anda bakım verebilmeniz gerekir dolayısı ile bir bütün olarak baktığınız zaman yardımınıza ihtiyacı olan hastanın yüzü gülüyor ve kendini iyi hissediyorsa mesleki olarak tatmin oluyorsunuz.”
HABERİN SESİ: Bir gününüz nasıl geçiyor? Tipik bir çalışma gününüzde neler yapıyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Adanın tek onkoloji merkezi olduğu için biraz yoğun geçiyor, her günümüz aynı değil tabii ki. Servisimizde yatan hastaların tedavileri ve bakımlarını uyguluyoruz, hasta gözlemi yapmak çok önemli herhangi bir değişim gördüğümüz zaman ona yönelik girişimlerde bulunuyoruz.”
HABERİN SESİ: Karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir? Bu zorluklarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “En büyük zorluk kayıpların yaşanması… Hemşire olarak gece gündüz uzun dönem hasta ve ailesi ile iç içe oluyorsunuz. Kendi ailenizle geçirdiğiniz zamandan fazla onlarla zaman geçiriyorsunuz sohbet ediyorsunuz ve ister istemez duygusal bir bağ oluşuyor aranızda. Hastayı kaybettiğiniz zaman yaşadığınız o kayıp duygusu ekibi gerçekten zorluyor. Onkoloji ekibi bunu kendi içinde birbirine destek olarak, moral vererek bazen aktiviteler planlayıp yaparak aşmaya çalışıyor, yaşadığımız en büyük zorluk bu…”
HABERİN SESİ: COVID-19 pandemisi sırasında yaşadığınız deneyimler nelerdir?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: Pandemi döneminde açılan karantina servislerinde çalışma imkanım oldu. Yatışı yapılan covid hastalarının şimdi bana ne olacak korkusuna şahit oluyorsunuz, ekstra önlemler alınarak hasta yanına girip çıkıyorsunuz tedavisini veriyorsunuz eve döndüğünüz zaman acaba eve bir şey taşıdım mı endişesi yaşıyorsunuz, ailemizi görmediğimiz, yaklaşmaktan korktuğumuz zamanlar oldu. Psikolojik olarak da zorlu bir süreç geçirdik ama tüm meslektaşlarım insan üstü bir çaba harcadı bu süreçte yeniden emeği geçen herkesin eline sağlık diyorum…”
HABERİN SESİ: Hasta ve hasta yakınlarıyla iletişiminizi nasıl sağlıyorsunuz? Zor durumlarda iletişimi nasıl yönetiyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Onkoloji çok özel bir yer, onkoloji hastaları da bizim için çok özeller. Ekip olarak zorlandığımız zamanlar oluyor hastalarımızla birlikte üzüldüğümüz hatta bazen ağladığımız… Ama moral vermek, destek olmak için kendinizi çok çabuk toparlayıp olan duruma adapte olmanız gerekiyor tedavisi sürerken sohbet ediyorsunuz. Bazen bir şey söylemenize gerek kalmıyor sadece elini tutmanız yeterli oluyor. Zor durumlarda iletişimi yönetmek de zor oluyor tabi, empati yaparak ya da daha fazla anlayış göstererek zor durumları da aşıyoruz.”
HABERİN SESİ: Mesleğinizde sizi en çok etkileyen bir anı paylaşır mısınız? Hatırladığınız özel bir hikaye veya an var mı?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Çalıştığım serviste yaşadığımız her an çok güzel. Sanırım saymakla bitiremeyeceğim bunu ama ekip olarak çok eğlenceli olduğumuzu söyleyebilirim. Servis şefimizin bu konuda girişimleri çok fazla bize motivasyon olsun diye elinden geleni yapıyor. Hemşire odasını, ekibin resimleri ve motivasyon cümleleri ile süsledi.
Hastalarımızın ara ara yaptığı jestler oluyor; mesela hemşire odasına giriyorsunuz sizi çiçekler karşılıyor…”
HABERİN SESİ: Gelecek hemşirelere hangi tavsiyelerde bulunursunuz? Bu mesleği seçmek isteyenlere ne önerirsiniz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Temellerinde sevgi olsun, hemşirelik mesleği sevmeden yapabileceğiniz bir meslek değil, giyeceğiniz üniforma çok kutsal çok fazla özveri gerektirir.”
HABERİN SESİ: Mesleğinize dair yanlış bilinen şeyler nelerdir? (Hemşirelik hakkında toplumda yanlış anlaşılan veya bilinmeyen neler var?)
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Hemşireliğe dair en yanlış bilinen hemşirenin doktorun yardımcısı olduğudur. Sağlık bir ekip işidir ve hemşirelik de bu zincirin bir parçasıdır özerk bir meslektir.”
HABERİN SESİ: İş-yaşam dengesi nasıl sağlanabilir? Yoğun çalışma saatlerine rağmen kişisel yaşamınızı nasıl dengeliyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “İş ve yaşam dengesini sağlamak için hastaneden çıktığınız an mesleki kimliğinizi özel hayatınıza yansıtmamanız lazım.”
HABERİN SESİ: Hangi anlarda işinizin değerini en çok hissediyorsunuz?
SULTAN BIKMAZ YETENEKLİ: “Mesleğe verilen değerin arttığını, bizi anlayan insanların arttığını gördükçe mesleki değerin de arttığını hissediyorsunuz.”