Haberin Sesi Özel Haber
Ekonomist Saydam, Orta Doğu’daki sıcak gelişmelerin KKTC’ye ekonomik etkisini değerlendirdi: “Çatışmalar yavaşlamazsa pahalılık doğabilir, hükümet tedbir almalı!”
İran ve İsrail arasında artan gerilimle tüm gözler Orta Doğu’ya çevrildi. Bu gelişmelerin yanı sıra 2022 yılından beridir devam eden Rusya Ukrayna savaşını anımsatan ekonomistler, küresel sıkıntıların başına ‘Pahalılık’ geldiğine vurgu yaparken, KKTC’de buna karşın alınabilecek tedbirlere değindi. Haberin Sesi sitesi için Orta Doğu’daki gelişmeleri değerlendiren Ekonomist Göksel Saydam, “Savaş her zaman ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiler. Eğer bu çatışmalara çözüm bulunmazsa veya çatışmalar yavaşlamazsa bir pahalılık doğabilir” dedi.
Hükümetin halkın refahını öncelikleri arasına alması gerektiğini anlatan Saydam, ülkedeki pahalılığın artmaması için öncelikle ithal tüketim mallarının kontrol altına alınması, en az 40, 45 kalemlik temel tüketim maddelerinde devletin fiyat denetimi getirilmesi ve gerek olması durumunda ise gümrükteki vergilerin azaltılıp, KDV’lerin sıfırlanması gerektiğini anlattı.
Bu çatışmalardan gerek direk gerekse dolaylı olarak hükümet bütçelerinin de etkilenebileceğini anlatan Saydam, güçlü bir ekonomik politika yürütülmesi gerektiğini anlattı.
“Savaş her zaman ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiler”
Orta Doğu’daki sıcak gelişmeleri ve bunun KKTC’ye ekonomik etkilerini değerlendiren Ekonomist Göksel Saydam, özetle şunları ifade etti: “Bu bölgedeki akaryakıt sevkiyatı veya üretiminde bir yükseliş veya fiyat artışını zorunlu kılacak. Şu anki durum bize bunu gösteriyor. İran da bu işe karışırsa Kıbrıs’a veya Avrupa’ya gelen tüm yük gemileri bu güzergahı kullanırken, bir yandan İsrail soykırımı, bir yandan Irak ve tüm bunların ötesinde Rusya Ukrayna savaşı da unutulmamalı. Savaş her zaman ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiler. Eğer bu çatışmalara çözüm bulunmazsa veya çatışmalar yavaşlamazsa bir pahalılık doğabilir. Hem küresel hem de bizleri etkileyecek olan bu pahalılık. Adamızdaki İngiliz Üslerinden kalktığı ifade edilen uçaklar, sevk edilen silahların da bizi bu duruma Jeopolitik olarak paydaş yaptığını, bizi de kapsadığını söyleyebiliriz. Bu davranış dünyayı sarsacak. Orta Doğu’daki bu çatışmalara üçüncü veya dördüncü devlet de devreye girebilir.”
“Hükümet bütçeleri de ‘tedbir amaçlı da olsa’ zora giriyor”
“Can ve mal kayıplarının yanındaki silah ticareti, bugünkü çatışamları oldukça pahalı kılıyor. Bunu da unutmamalıyız. Devlet harcamaları artıyor çünkü önlem almak durumunda kalıyorlar, altyapılarında hazırlıklara yöneliyorlar.”
“Bahane üretilerek veya gerekçelerle oluşturulan yapay pahalılığa dikkat!”
“Ekonomideki olumsuzluklar değil bazı işletmelerin de doyumsuzluğu nedeniyle zaten piyasamızda sürekli bir fiyat artışı varken bu etkinlik daha da artabilir. Hükümet bahane üretilerek veya gerekçelerle oluşturulan yapay pahalılığa karşı derhal önlem almalı, seyirci kalmamalı.”
“Bizler ‘Cevizci’nin çuvalından oyun oynamaya alıştık”
“İthal tüketim malları kontrol altına alınmalı. Temel tüketim mallarında denetim olmalı, devlet en az 40, 45 ürüne fiyat denetimi getirmeli. Gerekirse gümrükteki vergiler azaltılmalı, KDV’ler sıfırlanmalı, ürünlerdeki fiyatların düşmesine izin vermeli, pahalılık artmamalı. Hükümet buna önlem almalı. Halkın refahı öncü olmalı. Fakat bunların yapılacağına inanmak çok mümkün değil. Çünkü bizler ‘Cevizci’nin çuvalından oyun oynamaya alıştık.’ Yani sırtımızı ya Türkiye’ye yaslıyoruz ya da vergilere asılıyoruz…”
Haberin Sesi-2024