9.8 C
Lefkoşa
Salı, Kasım 28, 2023
DAHA FAZLA
    Ana SayfaGüncelHastalık sezonu açıldı, Dr. Vudalı uyardı: “Gereksiz ilaç kullanımından kaçının!”

    Hastalık sezonu açıldı, Dr. Vudalı uyardı: “Gereksiz ilaç kullanımından kaçının!”

    Haberin Sesi Özel Haber

    Yaz mevsiminden sonbahara geçildi, geceleri hava sıcaklığı azaldı. Okulların da açılmasıyla özellikle çocuklar ve çocuklu aileler, mevsim geçişinden olumsuz etkilendi. Vatandaş, soğuk algınlığı, karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma ya da boğaz ağrısı gibi hastalıklar yüzünden sağlık kuruluşlarının yolunu tuttu.

    Vudalı, mevsim geçişlerinde bu hastalıkların ortaya çıkabildiğini, paniğe gerek olmadığını söyleyerek, ‘gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması’ ve ‘hastalıkların tanınması’ gerektiğine vurgu yaptı.

    Hastalıkların özellikle sonbahar-kış aylarında ortaya çıkması tesadüf değil!

    Kış hastalıklarının çoğunluğunu enfeksiyon, yani mikrobik hastalıkların oluşturduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Emre Vudalı, kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli bulaşması sonucunda ortaya çıktığını anlattı.

    Bağışıklık problemi ve alerjisi olan kişiler biraz daha risk altında!

    Kış mevsiminde özellikle çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olduğunu dile getiren Dr. Vudalı, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan küçük bebekler veya bağışıklık sistemi düşük olan bireylerin bu hastalıklardan daha çok etkilendiğini kayetti.

    Dr. Vudalı, “Alt ve üst solunum yolu hastalıkları konusunda bağışıklık problemi ve alerjisi olan kişiler biraz daha risk altında. Alerjisi olan çocuklarda solunum yolları daralıp tıkanıyor ve üzerine çok kolay bakteriyel ve viral kolonizasyonlar gerçekleşebiliyor” dedi.

    Gereksiz ilaç kullanımından kaçının!

    Bilinçli ilaç ve antibiyotik kullanımına dikkat çeken Dr. Vudalı, hastalıkları iyi tanımanın, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmanın, ateş ölçme ve düşürme tekniklerini öğrenmenin hastalık dönemlerinde hem çocuk hem de aile açısından daha rahat geçirilmesini sağladığını belirtti.

    Bu mevsimde en sık görülen hastalıklar neler? Bunlarla genel olarak nasıl başa çıkılır?

    Bu mevsimde en sık görülen hastalıkların başında nezle, grip, orta kulak iltihabı, sinüzit, farenjit, akut farenjit, larenjit, bronşit ve zatürrenin geldiğini belirten Dr. Vudalı, çocuklarda solunum yolu hastalıklarında dikkat edilmesi gereken durumları detaylandırdı.

    Dr. Vudalı, şunlara dikkat çekti:

    • Çocuğun taze meyve suları ve bitki çayları gibi seçeneklerle bol sıvı tüketmesi, ılık banyo ile rahatlatılması gerekiyor. Bu dönemde iştahı olmayan çocuğun yemeye zorlanmaması tavsiye ediliyor.
    • Mümkün oldukça bulunulan ortamın havalandırılması, serin tutulması ve çocuğun açık havaya çıkartılması da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
    • Hasta çocuk okula gönderilmemeli. Bu konuda okul yönetimi ve aileler gerekli hassasiyeti göstermeli.
    • Evde sigara içilmemeli.
    • Viral enfeksiyonlar 3-5 gün içinde iyileşmeye başlar.
    • İyileşme görülmezse mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor.

     

    Haberin Sesi-2023

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    İLGİLİ HABERLER

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    popüler haberler

    SON YORUMLAR