Harvard’ın uzman UFO avcısı ve ekibi, Pasifik Okyanusu’nun dibinde yıldızlararası bir ziyaretçiye ait küçük parçalar bulduğunu düşünüyor. Ancak hâlâ şüpheyle yaklaşılması gereken çok şey var.
BBC’nin haberine göre, Harvard’ın ünlü astronomu Avi Loeb, kendi icat ettiği ve okyanus tabanını kazıyarak potansiyel yıldızlararası kaya örneklerini toplayan bir düzenek olan ‘‘yıldızlararası kancasını’’ kullanarak uzaylı bir meteora ait olabileceğine inandığı parçalar buldu.
Bilim insanı dünya dışı bir uygarlığa ait olabilecek nesneleri keşfetmek için yıllardır sürdürdüğü arayışıyla adından söz ettiriyor. Loeb belki de en çok Ekim 2017’de Dünya’nın yanından geçen yıldızlararası cisim Oumuamua’ya ilişkin teorileriyle tanınıyor. IM1 olarak adlandırılan söz konusu son cisim ise 2014 yılında Pasifik Okyanusu’na düşmüştü.
Loeb, ABD Savunma Bakanlığı’nın sonradan yerini teyit ettiği cismin, okyanusa çarpma hızından dolayı Güneş Sistemimizin dışından geldiğine kuvvetle inanıyor.
Bununla da kalmayan Loeb, meteorun uzaylı bir uygarlığın teknolojisini temsil edebileceğini savunuyor ki bu, meslektaşları arasında şüphe uyandıracak kadar zorlama bir teori.
Ancak Loeb ve ekibi gerçekten de cismin yıldızlararası kökenine dair bir kanıt mı buldu yoksa sadece okyanusun dibinde kayda değer olmayan kalıntıları mı inceledi?
Bilim camiası Loeb’in iddialarına şüpheyle yaklaşıyor
Bu ayın başlarında Loeb ve ekibi, yıldızlararası kancalarını gezintiye çıkarmak üzere Silver Star adını verdikleri bir gemiyle yola çıktı. Bilim insanları 21 Haziran’da demir, magnezyum ve titanyumun garip bir karışımından oluşan ve ‘‘sferül’’ adı verilen küçük küresel parçalar buldu.
BBC’nin belirttiğine göre, Harvard’lı uzaylı avcısı ve ekibinin bulduğuna benzer sferüller, genellikle meteor ve asteroitlerin şiddetli bir şekilde patlamasıyla oluşan ayırt edici maddeler.
Loeb, milimetrenin sadece üçte biri büyüklüğündeki küçük parçaların IM1’e ait olduğundan emin görünse de diğer bilim insanları buna şüpheci yaklaşıyor ve sferüllerin karasal süreçler tarafından da yaratılabileceğini belirtiyor.
NASA’da kozmik toz küratörü olan Marc Fries BBC’ye yaptığı açıklamada, ‘‘Küçük metalik küreler Dünya’da da son derece yaygın’’ dedi. ‘‘Otomobil egzozundan, araç frenlerinden, volkanlardan ve muhtemelen tanımlayamadığımız başka kaynaklardan geliyorlar.’’
‘‘Her yıl üzerimize yağan yüzlerce meteorun parçaları olabileceğinden bahsetmiyorum bile.’’
Bu durum, blogunda sferüllerin ‘‘anormal’’ bileşiminin onları yıldızlararası kökene sahip olmak için iyi bir aday hâline getirdiğinde ısrar eden Loeb’i tedirgin etmiyor. Ancak onları bu kadar özel yapan şeyin ne olduğunu anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kendisi de kabul ediyor.