8.8 C
Lefkoşa
Salı, Ocak 14, 2025
DAHA FAZLA
    Ana SayfaKültür & SanatYurt dışına kaçırılan karo çini 19 yıl sonra Türkiye’de

    Yurt dışına kaçırılan karo çini 19 yıl sonra Türkiye’de

    Anadolu’nun nadir örneklerinden olan ve 2003 yılında yurt dışına kaçırılan, 16’ncı yüzyıl eseri karo çini, Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde satışı durdurularak Türkiye’ye getirildi.

    16’ncı yüzyıldan bugüne kadar korunan ve paha biçilemeyen karo çini, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlanan ve ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa’nın 1541’de yapımını tamamlattığı Adana Seyhan Ulu Camii’nden 2003’te tarihi eser kaçakçıları tarafından sökülüp, yurt dışına kaçırıldı.

    Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu, ilgili kurumlarla irtibat kurup, eserin Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde olduğunu tespit etti. Anadolu’nun nadir örneklerinden olan karo çininin, müzayede evinde satışa sunulduğunun anlaşılmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girip, satışı durdurdu. Londra Büyükelçiliği tarafından 30 Kasım’da Türkiye’ye gönderilen karo çini, 3 Aralık’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından teslim alındı.

    Karo çini, 5 Aralık’ta Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’ne götürüldü. Eserde, 16’ncı yüzyılda 55 yıl kullanılan ve ustasının çıraklara öğretmediği için bir daha kullanılmayan mercan kırmızısı rengi yer alıyor.

    Müzede sergilenen eser, Adana Seyhan Ulu Camii’ndeki çalışmaların tamamlanmasıyla ait olduğu yere geri gönderilecek.

    Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Teberrükat Müdürü Önder Özbilgin, “Çinimiz İznik çinisi, en büyük özelliği de mercan kırmızısı. Ustasının gelecekteki kalfa veya çırağına öğretmediği için o dönem kullanılan kırmızı rengini daha sonraki hiçbir dönemde göremiyoruz. Bizans ve Selçuklu döneminden kalma kültürel motifleri çinide net olarak görüyoruz. En önemli önceliğimiz eserlerin yerinde sergilenmesi. Eseri koruma altına aldık, camideki çalışmaların ardından eseri yerinde göreceğiz” dedi.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    İLGİLİ HABERLER
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    popüler haberler

    SON YORUMLAR