25.8 C
Lefkoşa
Pazar, Eylül 8, 2024
DAHA FAZLA
    Ana SayfaDünyaNASA, Artemis 1 roketini fırlattı

    NASA, Artemis 1 roketini fırlattı

    NASA, insanlığı yeniden Ay’a götürecek Artemis 1 programı kapsamında Orion kapsülünü deneme uçuşu için uzaya fırlattı. Kapsülün fırlatılışı daha önce üç kez ertelenmişti.

    Artemis 1, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden fırlatıldı.

    Artemis 1 programı kapsamında, daha sonraki aşamalarda mürettebat taşıması için tasarlanan Orion kapsülü Ay yörüngesine ulaşacak.

    2028’e kadar sürmesi planlanan seferlerin ardından Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurulması ve burayı basamak yaparak Mars’a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

    Artemis 1’in, Dünya’dan 450 bin 616 km uzağa giderek insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracının uçtuğu en uzak mesafeye erişmesi bekleniyor.

    YAKIT SIZINTISI NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

    NASA roketi Ağustos ayında fırlatmayı planlıyordu. Ancak yakıt tankındaki arıza nedeniyle roketin fırlatılışı iki kez ertelenmişti.

    Son olarak kasırga yüzünden Artemis 1 fırlatma rampasından çekilmişti.

    SEVİMLİ ASTRONOTLAR: SNOOPY VE KOYUN SHAUN

    NASA, insansız test uçuşuna çocukların sevdiği sevimli karakterlerin gönderileceğini duyurdu.

    Ajans’tan yapılan açıklamaya göre bunların arasında ünlü çizgi film karakteri Snoopy’nin pelüş oyuncağı ve dört lego insan bulunuyor.

    Çocukların sevdiği bir animasyon programının ana karakteri olan Koyun Shaun ise Avrupa Uzay Ajansı’nı (ESA) temsilen Orion’da Snoopy ve Lego arkadaşlarına eşlik edecek.

    NASA, Artemis programıyla, 1960’lar ile 1970’lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

    SLS’nin, NASA’nın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor.

    EN AZ 37 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

    SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA’ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    İLGİLİ HABERLER

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    popüler haberler

    SON YORUMLAR