25.8 C
Lefkoşa
Pazar, Eylül 8, 2024
DAHA FAZLA
    Ana SayfaFotoğrafçılıkDoğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı için ipuçları.

    Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı için ipuçları.

    Genellikle vahşi yaşam fotoğraflarından çiçeklerin makro görüntülerine kadar her şeyi kapsayan bir terim olarak kullanılan doğa fotoğrafçılığı, doğaları gereği farklı olmakla birlikte birçok benzerlik paylaşan çok çeşitli tarz ve yaklaşımları kapsar.

    Doğa fotoğrafçılığına giriş.
    Doğa fotoğrafçılığı, benzersiz zorlukları ve ilgi çekici hikayeler anlatmaya yönelik potansiyeli olan çok yönlü bir alandır. Hareket halindeki bir hayvanı yakalamak için enstantane hızını veya yakın çekim çiçek fotoğrafınızda farklı alan derinlikleri denerken, dış mekanları başarılı bir şekilde yakalamak için sabır ve yaratıcılık gerekir.

    Dışarıda etkileyici fotoğraflar çekme.
    Dış mekanda çekim yaparken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Kötü hava koşulları, sürekli değişen ışık ve iş birliği yapmayan vahşi yaşam nedeniyle doğa fotoğrafçılığı çekimleri her seferinde farklıdır. Ünlü hayvan ve vahşi yaşam fotoğrafçısı Carli Davidson’ın dediği gibi, “Stüdyo fotoğrafçıları, kontrolsüz bir ortam olduğu için doğada çekim yapmak zorunda olduklarını gördükleri kabuslardan uyanıyor.” Stüdyoda çalışmaya alışıksanız dış mekanlarda çekim yapmak sizi fiziksel olarak ve yaratıcılık anlamında konfor alanınızın dışına çıkarır.

    Planlama sanatı.
    Yürüyüş botlarını çekmeden ve patikalara düşmeden önce açık hava çekiminizin araştırmasını yapıp planladığınızdan emin olun. Buna, günün saatini ve ışığı stratejik olarak seçmek de dahildir. Gün ortasında olduğu gibi sert gölgeler olmadığı için sabah ve akşam ışıkları daha yumuşaktır ve genellikle doğal dünyanın fotoğraflarını çekmek için en iyi seçenektir. Alarmınızı 8.00 yerine 5.00’e ayarlamaya hazır olun.
    Planlama aynı zamanda doğru ekipmana sahip olmanızı sağlar. Dış mekanların insafına kalmışsınızdır ve bu durumda hazırlıksız olmak istemezsiniz. Davidson’ın dediği gibi, “Dışarısı ister 10, ister 150 derece olsun, bütün gün dışarıda olacağım.” Uygun giysileri, aksesuar ve ekipmanları almak çok önemlidir. Ekipmanınızı korumak için her zaman su geçirmez bir ürün alın. Güneşli bir hava varsa fotoğraf makinenizi gölgelendirmek için şapka getirin, böylece pozlamanızı kontrol etmek için fotoğraf makinesinin ekranını görebilirsiniz.

    “Çok fazla özel ekipmana ihtiyacınız yok. Doğa fotoğrafçılığında en önemli şey, kendinizi doğanın içine bırakmak.” diyor deneyimli fotoğrafçı Jeff Carlson. Hafif bir çanta hazırlayın ancak her zaman ekstra pil, depolama kartı ve geniş odak uzaklığı aralığına sahip bir lens taşıyın. Carlson, 18 – 55 mm lensli bir DSLR fotoğraf makinesiyle başlamanızı öneriyor. Bu sayede çevrenizdeki ayrıntılar kadar uzaktaki ayrıntıları da yakalamak için aralık elde edersiniz.

    Dış mekanda pozlamanın zorluğu.
    Dış mekanda çekim yapmanın en büyük zorluklarından biri, doğru pozlamayı yakalamaktır. Yukarıdan bir bulut geçtiği anda görüntüleriniz daha az ışık nedeniyle aniden yetersiz pozlanmış olabilir. Bu sorunun hızlı bir çözümü, çekim yaparken çekimlerinizi düzenli olarak kontrol etmek ve iç mekanda bakmadan önce hiçbir fotoğrafı silmemektir. Bu noktada aynı zamanda teknik uzmanlık devreye girer. Davidson, dışarıda çekim yaparken kolayca dikkatin dağılabileceğinin ve heyecanlanılabileceğinin altını çiziyor. Bu nedenle, teknik becerilerinizi pratiğe dökerek onların ikinci doğaya dönüşmelerini sağlamak uzun vadede sizi kurtarabilir. Bir gün boyunca fotoğraf çektikten sonra hepsinin aşırı ya da yetersiz pozlanmış olduğunu görmekten daha kötü bir şey yoktur.

    Çevrenizi anlama.
    Dış mekanda çekim yapmanın bir diğer önemli unsuru da çevrenize saygı duymak ve çekim yaptığınız ortamı anlamaktır. Bu, kendi arka bahçeniz için de sırt çantanızla gittiğiniz uzak bir yer için de geçerlidir. Gereken durumlarda her zaman izin alın, patikalarda kalın ve gittiğiniz yeri bulduğunuz gibi temiz bırakın. Doğa fotoğrafçılığına yönelik en büyük tehditlerden biri aşırı kullanımdır. Örneğin, Alp çiçeklerinden oluşan bir alanda yürüyüş yapıyorsanız yerleşik bir patikada kalın çünkü bu çiçeklerin büyümesi onlarca yıl sürebilir.

    Hayvan ve vahşi yaşam fotoğrafçılığına giriş.
    Vahşi yaşamı ve hareket halindeki hayvanları yakalamak söz konusu olduğunda hazırlık çok önemlidir. Hayvanlar oldukça hızlı hareket eder ve sizin tarafınızda yaşanan herhangi bir gecikme fırsatı kaçırma anlamına gelebilir. Uygun yüksek enstantane hızı, böyle bir durumda sizi kurtarabilir. Nesnenizi zamanında dondurabilmeniz için deklanşörün kazara oluşabilecek kamera hareketini ortadan kaldıracak kadar hızlı olduğundan emin olun.

    Hayvanları bulmak ve takip etmek zor olabilir. Siz onları görmeseniz bile onlar sizi kesinlikle görür. Bazen harika bir çekime veya nadir bir hayvana hemen rastlarsınız; aksi takdirde sabırlı olmanız gerekir. Geyiğin ortaya çıkmayacağını düşündüğünüz anda birkaç metre ötede ormandan bir tane fırlayabilir.
    Kuşlar her yerde oldukları için harika bir nesnedir ama Carlson, “Bir sinekkuşu yemliği çekmediğiniz sürece kuşların hiçbiri yakında olmayacaktır. Orta menzilli bir lens kullanıyorsanız kuşları yakalayacaksınız ama küçük bir leke olacak. Fotoğraf makinenizin çözünürlüğüne bağlı olarak yakınlaştırabilirsiniz ve yine de iyi bir çekim ortaya çıkabilir.” Ekipmanınızın sınırlarını anlamanın neden bu kadar önemli olduğunun nedenlerinden biri de budur. Bu, o anda sanatsal seçimler yapmanıza yardımcı olur ve her çekimde neyi yakalamayı seçtiğiniz üzerinde etkisi olur. Zoom lensinizin olması vahşi hayvan fotoğraflarınızı büyük ölçüde iyileştirebilir ancak aynı zamanda taşıdığınız ekipman miktarını da artırır.

    Hayvanlar, eğitimli evcil hayvanlar olsalar bile, her zaman istekli nesneler değildir. Çekiminiz için bir planınız olsun ve fotoğraflarınızın son işleme aşamasında çalışmaya hazır olun. Bazen o anda orijinal veya ilginç bir çekim bulamazsınız ancak sonrasında yapacağınız düzenleme sıradan bir fotoğrafı harika bir görüntüye dönüştürmenize yardımcı olabilir.

    Bitki ve çiçek fotoğrafçılığının temellerini anlama.
    Tahmin edilebilirlik söz konusu olduğunda bitkiler mükemmel nesnelerdir. Eğitimci ve doğa fotoğrafçısı Ben Long, “Zor olan alan derinliğidir.” diyor. “Bir çiçeğe yaklaştığınızda, alan derinliğiniz sığ olur, bu nedenle odaklanmak istediğiniz tüm ayrıntıları alamayabilirsiniz.” Alan derinliğinizi daha da derinleştirmek amacıyla daha uzun pozlar ve daha küçük diyaframlar kullanabilmeniz için yanınızda bir tripod getirin. Bitki fotoğrafçılığı ile nesneniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olsanız da hala uğraşmanız gereken unsurlar vardır. Bir esintinin uzun pozlamanızı mahvetmesine izin vermeyin. Nesnenizi korumaya çalışın veya çiçeği yerinde tutmak için kelepçeler getirin.

    Davidson, alan derinliği üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için diyafram öncelikli modda çekim yapmanızı öneriyor. Bitkiler uyumlu nesnelerdir ama aynı zamanda çok yaygın kullanılırlar. Davidson, bunun gözünüzü korkutmak yerine, “oynamanıza ve yeni şeyler denemenize olanak tanıdığını” söylüyor. Yaratıcılığınızı zorlayın ve görüntünüzü ilgi çekici hale getirmenin benzersiz bir yolunu bulun.

    Manzara fotoğrafçılığında farklı bir perspektif bulma.
    Manzara çekimi yapmak kendi başına bir beceridir ancak aynı zamanda doğa fotoğrafçılığı kategorisine de girer. Manzara fotoğrafçısı Samuel Nute, mümkün olan en iyi çekimi yakalamak için “Zorlu koşullarda sabırlı olun ve popüler manzaralara farklı bir bakış açısıyla bakmaya çalışın.” diyor. Hava durumuyla başa çıkmanın dışında, sesinizi ve tarzınızı bulmak manzara fotoğrafçılığının en zorlu kısmıdır.

    Aklınızda bulundurmanız gereken bir şey varsa o da ışıktır. Şafak ve gün batımı (altın saat olarak da bilinir) harika manzara görüntüleri için mükemmel ışık koşulları sunar. Güzel gökyüzü fotoğrafları çekmek için de uygun zamanlardır. Carlson şunları söylüyor: “Bazen güneş battıktan sonra daha iyi bir gün batımı olur. Bulutlara bağlı olarak gökyüzü renklerle patlayabilir. Çoğu zaman insanların çekim yaptığını görüyorum ve güneş battığında gitme zamanının geldiğini düşünüyorlar.” Deneyim en iyi öğretmendir, bu nedenle manzara fotoğrafçılığınızı geliştirmek istiyorsanız dışarı çıkın ve çekime başlayın.
    “Bazen güneş battıktan sonra daha iyi bir gün batımı olur. Bulutlara bağlı olarak gökyüzü renklerle patlayabilir. Çoğu zaman insanların çekim yaptığını görüyorum ve güneş battığında gitme zamanının geldiğini düşünüyorlar.”
    Doğru ekipmanın alınması da çok önemlidir. Geniş açılı lensler, etkileyici manzara fotoğrafları için idealdir. Telefoto lenslerden daha derin bir alan derinliği yakalamanızı sağlarlar, böylece tüm sahneniz odakta olur. Diğer doğa fotoğrafçılığı türlerinde de olduğu gibi doğru ekipman büyük fark yaratır. Bu yüzden hangi lensleri getirmeniz gerektiğini mutlaka düşünmelisiniz.

    Doğa kontrol edilemez olsa da bu gerçeğe ayak uydurmak, becerilerinizi geliştirmenizi ve içinizdeki maceracıyı bulmanızı sağlar. Önceden plan yapıp pozlamanızı kontrol etmeyi unutmadığınız sürece iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    İLGİLİ HABERLER

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

    popüler haberler

    SON YORUMLAR